Puma Energy LatAm Headquarters. Puerto Rico

I   Location: Bayamón. Puerto Rico    I    Type: Commission    I    Client: Private    I    Year: 2013-18   I    Size:8.000m2c    I    Status: COMPLETED    I

AWARDS: International Architecture Award 2019 - Winner | THE PLAN Award 2019 - Offies & Business Completed - Winner | MUSE Design Award 2019 - Winner | German Design Award 2020. Nominated |

ENG

In October 2009, tank 41 of the CAPECO fuel tank farm in Puerto Rico was accidentally overfilled and caused a large explosion in which another 20 other tanks of the terminal burned and exploded. Luckily, there were no fatalities, but a great ecological catastrophe was caused and the entire area of the terminal was severely contaminated. A few months later, the company owner of this industrial facility went to bankruptcy and Puma Energy, our client, acquired it at a public auction.This company also acquired the challenge and the social commitment to decontaminate all the affected area and invest in the renovation and updating of the entire industrial facility.

Puma Energy’s regional corporate office for the Americas is located in the southwest corner of a tank fuel terminal in Bayamon, Puerto Rico, which has been just renovated. The building is inserted as a visible element of this transformation and overlooks the road from which the access to the complex is placed.

The building is located at an intermediate point between the exuberant tropical vegetation of the Caribbean island and the industrial landscape which is strongly characterized by its influence of the United States. Systematization, regularity, repetition, and industry in contrast with nature. The building is arranged as a sieve or filters between these two realities and is located in the vertex of greater visibility of the road that faces these two landscapes. Both landscapes cross the large floating platforms making the interior invaded by this contrast.

The building is designed as a vertical sequence of four large slabs made of structural steel acting as four floating platforms. Large open and flexible spaces are available with almost no vertical structure. These platforms extend beyond the limits of the interior space creating large terraces that protect the interior from direct sunlight exposure and can be used as a setting for informal meetings. The horizontal and open space facilitates communication and exchange between users and creates a common link between them and with the surrounding landscape. This abstract arrangement of the structure forms part of the industrial landscape but letting nature in through its glazed façade. This unitized curtain wall system has been specifically designed and calculated for this particular project considering the critical wind loads from cat. 5 hurricanes, such as the hurricane María in 2017.

The uses of the building are placed according to a gradient from less to higher privacy from the lower to the upper levels. According to this criterion, collective and public spaces are located in the access level, while internal uses, such as workspaces are placed on the upper levels. Communication cores are far from the center, unlike other office buildings. This arrangement allows more dynamic circulations and large open office areas with a full visual continuity, both inside and towards the outside to the fuel tank terminal and the landscape.

 

ESP

En octubre de 2009, el tanque 41 de la terminal de tanques de combustible CAPECO en Puerto Rico se llenó accidentalmente y causó una gran explosión en la que otros 20 tanques de la terminal se quemaron y explotaron. Afortunadamente, no hubo víctimas mortales, pero se produjo una gran catástrofe ecológica y toda el área de la terminal quedó gravemente contaminada. Unos meses más tarde, el propietario de la empresa de esta instalación industrial se declaró en bancarrota y Puma Energy, nuestro cliente, lo adquirió en una subasta pública. Esta empresa también adquirió el desafío y el compromiso social de descontaminar toda el área afectada e invertir en la renovación. y actualización de toda la instalación industrial.

La oficinas corporativas regionales de Puma Energy para las Américas se encuentra en la esquina suroeste de la terminal de tanques de combustible en Bayamón, Puerto Rico, que ha sido recientemente renovada. El edificio se inserta como un elemento visible de esta transformación.

La sede corporativa está ubicado en un punto intermedio entre la exuberante vegetación tropical de la isla caribeña y el paisaje industrial que se caracteriza fuertemente por su influencia en los Estados Unidos. Sistematización, regularidad, repetición e industria en contraste con la naturaleza. El edificio está dispuesto como un filtro entre estas dos realidades y se ubica en el vértice de mayor visibilidad de la carretera que enfrenta estos dos paisajes.

El edificio está diseñado como una secuencia vertical de cuatro grandes losas de acero estructural que actúan como cuatro plataformas flotantes. Grandes espacios abiertos y flexibles están disponibles con casi ninguna estructura vertical. Estas plataformas se extienden más allá de los límites del espacio interior creando grandes terrazas que protegen el interior de la exposición directa a la luz solar y pueden usarse como escenario para reuniones informales. El espacio horizontal y abierto facilita la comunicación y el intercambio entre los usuarios y crea un vínculo común entre ellos y con el paisaje circundante. Esta disposición abstracta de la estructura forma parte del paisaje industrial pero deja entrar la naturaleza a través de su fachada acristalada. Este sistema de muro cortina modular ha sido diseñado, calculado y ensayado específicamente para este proyecto en particular considerando las cargas de viento críticas de huracanes de categoría 5, como el huracán María de 2017.

Los usos del edificio se colocan de acuerdo con un gradiente de menor a mayor privacidad desde los niveles inferiores a los superiores. Según este criterio, los espacios públicos y colectivos se ubican en el nivel de acceso, mientras que los usos internos, como los espacios de trabajo, se ubican en los niveles superiores. Los núcleos de comunicación están lejos del centro, a diferencia de otros edificios de oficinas. Esta disposición permite circulaciones más dinámicas y grandes áreas de oficinas abiertas con una continuidad visual completa, tanto en el interior como hacia el exterior, hacia la terminal del tanque de combustible y el paisaje.