Nursery School in Llubí. Spain

|   Location: Llubí, Spain  |    Type: Competition -3rd PRIZE-    |    Client:  Municipality of Llubí   |    Year: 2017.    |    Size: 440m2c    |    Status:  Submitted   |

ENG

The new Llubi's nursery school is located in a wide and sunny plot located on Roca Llisa street that opens to the southwest with views towards the vegetation.

The building is composed of a high blind body of local sandstone, which contextualizes it in the municipality as an urban piece whose materiality refers to the landscape of stone walls and buildings. This body is cracked in its cover, generating small skylights. They light the interior in a controlled way. The lower part consists of a practicable and permeable base of pine wood joinery. Thus, while the upper body refers to the large scale of the landscape and its insertion into the urban fabric, the scale of the user is solved with a warm and welcoming material. The wooden lattices sift the sunlight without hindering the view from the inside. The building can be a sieved piece with all its folded joinery, or become an open, expansive, linked to the outside, with all the lattices unfolded.

It is a suitably sunny space, flexible, adapted to the scale of children according to the different ages, with an interior rich in space experiences, and an envelope that allows its opening or protection according to the needs of each moment.

 

ESP

La nueva guardería de Llubi está ubicada en una parcela amplia y soleada ubicada en la calle Roca Llisa que se abre hacia el suroeste con vistas hacia la vegetación.

El edificio está compuesto por un alto cuerpo ciego de arenisca local, que lo contextualiza en el municipio como una pieza urbana cuya materialidad se refiere al paisaje de muros de piedra y edificios. Este cuerpo está agrietado en su cubierta, generando pequeños tragaluces. Iluminan el interior de forma controlada. La parte inferior consiste en una base practicable y permeable de carpintería de madera de pino. Por lo tanto, mientras que la parte superior del cuerpo se refiere a la gran escala del paisaje y su inserción en el tejido urbano, la escala del usuario se resuelve con un material cálido y acogedor. Las celosías de madera tamizan la luz del sol sin obstaculizar la vista desde el interior. El edificio puede ser una pieza tamizada con todas sus carpinterías plegadas, o convertirse en un espacio abierto, expansivo, vinculado al exterior, con todas las celosías desplegadas.

Es un espacio adecuadamente soleado, flexible, adaptado a la escala de los niños según las diferentes edades, con un interior rico en experiencias espaciales, y un sobre que permite su apertura o protección según las necesidades de cada momento.